STRAVOVÁNÍ

ZÁSADY ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ

Koncepce ovlivňování a prevence zdraví vychází z předpokladu, že vyvážená strava a vyrovnaný psychický stav jsou základními kameny zdraví .

Principy stravování v naší mateřské škole lze charakterizovat následujícím způsobem:

  • minimalizace podávání masa (2 – 3x týdně) s preferencí masa bílého tj. drůbež, ryba čili nahrazování živočišných bílkovin bílkovinami rostlinnými (luštěniny) a klasem (tzv. rostlinné maso),
  • snížení spotřeby cukru, využívání především surového – hnědého cukru,
  • snížení spotřeby soli,
  • zvýšení podílu zeleniny, celozrnných výrobků,
  • využívání bylinných a ovocných čajů, preference čisté vody,
  • využívání surovin jako jsou jáhly, pohanka, cizrna atd.,
  • minimalizace spotřeby kravského mléka (vzhledem k vysokému počtu dětí  trpících alergií na kravskou bílkovinu), náhrada kravského mléka mlékem rýžovým, kukuřičným, pohankovým, ovesným, sojovým a zvýšeným  podáváním potravin obsahujících vápník  jako je  zelenina.

Koncepce ovlivňování a prevence zdraví vychází z předpokladu, že vyvážená strava a vyrovnaný psychický stav jsou základními kameny zdraví .

Principy stravování v naší mateřské škole lze charakterizovat následujícím způsobem:

  • minimalizace podávání masa (2 – 3x týdně) s preferencí masa bílého tj. drůbež, ryba čili nahrazování živočišných bílkovin bílkovinami rostlinnými (luštěniny) a klasem (tzv. rostlinné maso),
  • snížení spotřeby cukru, využívání především surového – hnědého cukru,
  • snížení spotřeby soli,
  • zvýšení podílu zeleniny, celozrnných výrobků,
  • využívání bylinných a ovocných čajů, preference čisté vody,
  • využívání surovin jako jsou jáhly, pohanka, cizrna atd.,
  • minimalizace spotřeby kravského mléka (vzhledem k vysokému počtu dětí  trpících alergií na kravskou bílkovinu), náhrada kravského mléka mlékem rýžovým, kukuřičným, pohankovým, ovesným, sojovým a zvýšeným  podáváním potravin obsahujících vápník  jako je  zelenina.
letom22

V den narozenin každého dítěte pořádáme malou slavnost. Je zvykem, že dítě svým kamarádům něco přinese. Prosíme, respektujte zásady zdravé výživy (sušené či čerstvé ovoce, celozrnné produkty atd.). Prosíme o konzultaci s učitelkami ve třídě.

Po domluvě s vedoucí stravování a dle možností pracovníků kuchyně bude vyhověno i dětem se zdravotním omezením, které se týká vyloučení určité potraviny z jídelníčku dítěte (lékařské potvrzení).

DIC a MŠ nezajišťuje dietní stravování.